Analitičar Grubišić za MS: Prave probleme očekujem tek nakon nagodbe

Analitičar Grubišić za MS: Prave probleme očekujem tek nakon nagodbe

Podijeli

Iza zatvorenih vrata, u Petrčanima pokraj Zadra, održavaju se dvodnevni pregovori Agrokorove uprave s predstavnicima vjerovnika. Prijedlog Agrokorove uprave je da nagodba ide u pravcu da se dug nastavi otplaćivati iz redovnog poslovanja, a dio će biti pretvoren u vlasnički kapital

Plan je do 10. travnja doći do nagodbenog plana, a nakon toga, do 10. srpnja, realizirati taj plan. A novi izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber odlučili su pregovorima oko nagodbe pristupiti zajedničkom raspravom, za razliku od dosadašnje prakse – jedan na jedan.

Nagodba zapravo i nema alternativu. Ili će se postići ili Agrokor ide u stečaj što nikome ne odgovara. No, većina vjerovnika morat će se pomiriti s otpisom duga koji bi mogao biti i veći od 70 posto. Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je da su zbivanja oko sada već bivšeg izvanrednog povjerenika Ramljaka dovela do usporavanja procesa.

“Izvanredna uprava ubrzanim tempom ide prema planu postizanja nagodbe. Potrebno je prepustiti vjerovnicima da razgovaraju o svim detaljima toga plana. Očekujem da ćemo u narednim danima, ili tjednima, od tih razgovora vidjeti i prve rezultate”, rekla je Dalić.

Novinari su ministricu Dalić pitali postoji li plan “B”, ukoliko pregovori u Petrčanima ne budu uspješni.

“U ovome trenutku nije potrebno spekulirati o tome da se vjerovnici neće dogovoriti. U proteklih 10 mjeseci vidjeli smo da izvanredna uprava ostvaruje rezulatate”, rekla je ministrica.

Financijski analitičar Andrej Grubišić smatra da će nagodba biti postignuta. Pitanje je samo je li početna pozicija ona iz prosinca ili je došlo do promjena kod tretmana domaćih dobavljača, rekao je…

“Navodno da je u međuvremenu došao nekakav novi nacrt koji nije javno dostupan, a u kojem dobavljači imaju bolji tretman nego u inicijalnom planu. Pitanje je hoće li Ustavni sud prihvatiti ili odbaciti zahtjev za ocjenu ustavnosti Lex Agrokora. I temeljem kojih točno financijskih izvještaja i brojeva se ta nagodba donosi”, rekao je Grubišić.

Nakon nagodbe treba zasukati rukave i započeti s ozbiljnim restrukturiranjem, dodao je Grubišić.

“Prave probleme, operativne, ja očekujem nakon nagodbe, kada 5700 vjerovnika postanu suvlasnici. Ponekad se četveročlana obitelj ne može dogovoriti oko nekih stvari, a zamislite sve te nove vlasnike, koji su usput rečeno, prisiljeni postati suvlasnici”, smatra Grubišić.

Da se situacija s Agrokorom odrazila na investicije u Hrvatskoj, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Što prije se nagodba postigne to prije ćemo moći očekivati dodatne investicije. No, s druge strane restrukturiranje će vjerojatno u kratkom roku dovesti do otpuštanja dijela radnika pa će to imati posljedice na tržište rada. Ali ne neke značajne, ne vidimo da bi to moglo imati značajan utjecaj na BDP u Hrvatskoj”, smatra guverner Vujčić.

Podijeli