Boras opet rektor: ‘Imate me pravo ne voljeti, ali ne i vrijeđati‘

Boras opet rektor: ‘Imate me pravo ne voljeti, ali ne i vrijeđati‘

Podijeli

Damir Boras ostaje rektor zagrebačkog Sveučilišta. Uvjerljivom većinom pobijedio je jedinog protukandidata Damira Bakića. Novi/stari rektor poručio je da oprašta svima koji su iznosili neistine i da želi otvorenu suradnju s medijima.

Na čelu Sveučilišta u Zagrebu do 2022. ostaje dosadašnji rektor Damir Boras. Odlučio je tako Senat s 54 glasa za Borasa, dok je za Damira Bakića glasovalo 15 članova. Jedan glas bio je nevažeći. Unatoč brojnim apelima, sjednica je bila zatvorena za medije, a novoizabrani rektor nakon dužeg vremena izbjegavanja sjeo je pred novinare:

“To što sam dobio 54 glasa je velika odgovornost i meni počast. To je dokaz da smo s dekanima i svima radili pošteno, dobro i otvoreno i da smo jasno zastupali interese Sveučilišta. I očekujem i nadam se i želim da bude otvorena suradnja i s medijima. Opravdavam svaku zasnovanu kritiku na moj rad i postupke, a svima koji su govorili neistine, poluistine i insinuacije o meni, opraštam.”

Razmišlja se o tome da se nakon svake sjednice Senata uvedu tiskovne konferencije. Inauguracije ovog puta neće biti, a ovako je doživio jučerašnji prosvjed:

“Ja sam ih izborjao 50. Toliko ih je bilo vama na televiziji, nisam tamo bio jer je bilo hladno i snježilo je. Ako ste glasni, ne znači da ste brojni. Svak ima pravo me ne voljeti, ali me nema pravo vrijeđati”.

Zagrebačko Sveučilište stalno napreduje, riješit ćemo i problem Hrvatskih studija, dodao je…

“Hrvatski studiji ne mogu biti kopija Filozofskog fakulteta, nego moraju biti kulturološki studiji. Predana je akreditacijska dokumentacija, jako puno je bilo nepravilnosti i mi smo dobili vrući krumpir koji ćemo riješiti”.

Tvrdi da nismo zrela država za ukidanje autonomije Sveučilišta pa zagovara da i dalje sami biraju ljude, bez politike. A je li ostvario obećanje s početka prvog mandata da će Sveučilište približiti biblijskim vrijednostima?

“Svi mi poštujemo te vrijednosti i te su vrijednosti koje će nama omogućiti da pošteno radimo, učimo, stvaramo, a kako se nazovu to je potpuno nevažno. To su općeljudske vrijednosti”, rekao je Boras.

Bakić je rektoru čestitao na novom mandatu i istaknuo da je Senat očito zadovoljan smjerom u kojem Sveučilište ide.

“Tako je Senat poručio i Sveučilištu i javnosti. Presudila su shvaćanja Senata, to kako shvaća svoju odgovornost, kako ocjenjuje dosadašnji rad rektora, presudilo je to kakav Senat zapravo jest. Očekivao sam više glasova to je istina”, rekao je Bakić.
Podijeli