ČAČIĆ, RUNAC I ŠTROMAR Sučeljavanje kandidata za župana na Radiju Sjeverozapad

ČAČIĆ, RUNAC I ŠTROMAR Sučeljavanje kandidata za župana na Radiju Sjeverozapad

47
0
Podijeli

U studiju i eteru Radija Sjeverozapad danas je održano sučeljavanje kandidata za župana Varaždinske županije – aktualnog župana Predraga Štromara, kojeg podražava skupina stranaka na čelu s HNS-om, bivšge župana Radimira Čačića, kojeg podržavaju Reformisti, te novijeg lica na političkoj sceni HDZ-ovca Alena Runca.

Na početku sučeljavanja kandidati su odgovarali na pitanja kako planiraju unaprijediti i razvijati gospodarstvo i turizam, obrazovanje i znanost te zdravstvenu i socijalnu skrb.

Runac je istaknuo kako se ne mogu raditi veliki pomaci ako ne postoji podrška Vlade, no za sebe je naglasio kako on ima podršku Vlade i premijera te da je to velika prednost.

Također je prozvao Štromara za neostvarene projekte i obećanja.

– Vi stalno pričate kako nagovarate ministra, valjda ćete ga ponovno i za 4 godine isto tako nagovarati.

Čačić pak navodi kako je u Varaždinskoj županiji najmanji postotak viskoobrazovanih te kako je sramotno to što je sjedište Sveučilišta Sjever u Koprivnici te je prozvao Štromara za neostvarene projekte u pogledu zdravstva i Opće bolnice Varaždin.

Ističe kako za većinu projekata postoji europski novac.

Nakon toga svaki od kandidata izvukao je po jedno pitanje iz kuverte, koji se također odnose na gospodarstvo i turizam.

Može li županija utjecati na zaustavljanje trenda iseljavanja mladih iz ruralnih područja bilo je pitanje postavljeno Štromaru.

– Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija imaju najmanje iseljavanja iz ruralnih područja i iz županija, nažalost imamo veliki problem u ruralnim područjima, posebno uz granicu sa Slovenijom, gdje su općine i naselja dosta udaljena od gradova. Obrazovanje smo riješili besplatnim prijevozom srednjoškolaca, ali treba unaprijediti ambulante i asfalt te osigurati vodu. No ipak se vide neki pomaci u tom smjeru.

Alen Runac odgovorio je na pitanje na koji način planira pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da povećaju proizvodnju i da ne posluju sa gubitcima.

– Prije svega moramo raditi na okrupljivanju zemljišta, parcele su premale i stvaraju se veliki troškovi. U Ministarstvu financija moramo doći do rješenja da se ne oporezuje zamjena zemljišta. Također, mi nemamo plan navodnjavanja, to moramo riješiti – kazao je Runac.

Čačić je pak na pitanje slažete li se da Arboretum Opeka ima veliki turistički potencijal i na koji način planira razvijati turizam na tom području rekao kako je neupitno da je Arboretum danas najkvalitetniji te kako je bilo mogućnosti u vrijeme njegova mandata da se Arboretum unaprijedi, no država je to spriječila.

– Europski novac stoji pred nama, a župan Štromar pokazao je apsolutnu nesposobnost da napravi bilo što u tom pogledu – istaknuo je Čačić.

– Sve što sam naučio u Vladi primijenit u novom mandatu – kazao je Čačić kao zaključnu poruku biračima.

Runac kaže kako u bitku ide iskreno, pošteno i čistog obraza te kako iza njega ne stoje afere niti dugovi.

– Razvijeno gospodarstvo, povećanje BDP-a, niska nezaposlenost, besplatni udžbenici za školarce – to su naši rezultati, a u ulaganje u zdravstvo (320 milijuna), reforma školstva, povećanje plaća radnicima – to su naši ciljevi. Naš Sjever zaslužuje bolje – zaključuje Štromar.

Cijelo sučeljavanje možete pogledati u videu.

varazdinski.rtl.hr

Podijeli