Gradski muzej Varaždin: Izložba Lutke Japana

Gradski muzej Varaždin: Izložba Lutke Japana

Podijeli

Japanske lutke u palači Sermage ostaju izložene do kraja listopada

Kao popratni program 48. Varaždinskih baroknih večeri, u palači Sermage predstavljena je i izložena donacija japanskih lutaka gospođe Miki Takamatsu iz Tokija. Riječ je o Hina lutkama, koje je gospođa Takamatsu poklonila Gradskome muzeju Varaždin, potaknuta izložbom „Lutke Japana“, održanom prošle godine u palači Herzer.

Izložbu je Gradski muzej Varaždin realizirao u studenom 2017. godine, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japan Foundationom. Izloženih 70-ak primjeraka predstavilo je tisućljetnu japansku kulturu izrade i darovanja lutaka, povezanih s tradicionalnim japanskim kazalištem i obiteljskim običajima. Izložba je pobudila veliko zanimanje posjetitelja, a u Hrvatskoj je predstavljena jedino u Varaždinu, i to između gostovanja u Sankt Peterburgu i Moskvi.

U donaciji gospođe Takamatsu je 15 lutaka, koje je dobila od djeda i bake prilikom svog rođenja. Cjelina prikazuje život cara i carice na dvoru, a njihova odjeća temelji se na onoj koju su nosili plemići u razdoblju Heian 800. – 1200. godine. Takve lutke u obiteljskim kućama prikazuju se / izlažu svake godine 3. ožujka, na Dan djevojčica (Hina Matsuri), kao znak molitvi za sreću njihovih kćeri.

Podijeli