Utorak je.


Do 12 sati
s Vama je Nino
Trenutno svira:
ROLLING STONES
OUT OF CONTROLSviralo je:

SIMPLE MINDS
Don't You (Forget About Me)

SAM SMITH
DIAMONDS

Ava Max
Take You To Hell

ALICIA KEYS
Love Looks Better

MASSIMO
Mali Krug Velikih Ljudi (Mental Blue Remix)

09.09.2020. 12:38:40

Svečana sjednica Županijske skupštine

„Varaždinska županija – izvrsnost na djelu“, bio je moto svečane sjednice Županijske skupštine na kojoj su, uz domaćine - župana Radimira Čačića i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, bili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Na sjednici održanoj 8. rujna povodom Dana Županije bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborska zastupnica i predsjednica Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje Predrag Štromar, saborski zastupnici Dario Hrebak, Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan, župani Matija Posavec i Željko Kolar, varaždinski biskup Bože Radoš, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, gradonačelnici, načelnici i drugi uzvanici. 
Varaždinska županija je tri godine zaredom, od dolaska aktualne županijske vlasti, uvjerljivo najuspješnija po povlačenju EU novca, u ukupnom iznosu, po stanovniku i po energetskoj obnovi javnih objekata. Vizija koju imamo je Varaždinska županija kao jedna od najuspješnijih europskih podregija, za što je potrebno ispuniti niz pretpostavki. Jedna od njih je i fizička mobilnost koja omogućuje integraciju i interakciju ove regije prema urbanoj aglomeraciji Zagreba i prema Europi. To je projekt tzv. brze pruge preko lepoglavske spojnice, koja Varaždin u 45 minuta, a Zagreb u 55 minuta povezuje sa Zagrebom. Jedini je to projekt u kojem smo ovisni o Vladi, a od Vlade očekujemo i podršku za važan projekt izgradnje centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin – rekao je župan Čačić i dodao: - Važan projekt je i rekonstrukcija te dogradnja Glazbene škole u Varaždinu, koju sa Sveučilištem Sjever povezujemo i s budućim konzervatorijem. Nužno je završiti osnovnu školu u Ivancu. Pred nama je tržišno pozicioniranje Varaždinskih Toplica kao vrhunske destinacije zdravstvenog turizma. Uz dosadašnja ulaganja u energetici, s novim ulaganjima u geotermalnu elektranu u budućnosti ćemo povećati izvorni prihod proračuna za 50 posto te omogućiti snažnija ulaganja, jer smo kroz ove godine u samom vrhu po županijskim projektima, a na dnu po državnima. Očekujemo da će se to realizacijom brze pruge promijeniti – napomenuo je župan Čačić te na suradnji zahvalio Vladi i Županijskoj skupštini. Predsjednik Vlade Andrej Plenković te istaknuo da je da je Varaždinska županija u pogledu razvoja među najistaknutijima u Hrvatskoj. - Ovdje su prepoznati napori Vlade za ravnomjernim regionalnim razvojem. Što ste agilniji i spremniji sugerirati projekte, to je bolja i brža mogućnost njihovog financiranja te njihova realizacija. Pred nama su izazovi oporavka i razvoja, što nam nameće obvezu da dobro uskladimo prioritete koje imate u Varaždinskoj i susjednim županijama kako bismo imali harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske. U Vladi imate prijatelja i partnera – istaknuo je premijer Plenković.  
Predsjednik Milanović je istaknuo da se iz realiziranih projekata vidi da je Varaždinska županija naprednija i organiziranija od hrvatskog prosjeka, što je rezultat želje za natprosječnim. - Rezultati su stvarni i vidljive su razlike što i kako se radi. Ovakvi dijelovi Hrvatske koji vuku naprijed, zaslužuju posebnu pažnju. Županije smatram dobrim modelom, a treba nam jaka središnja država – naveo je predsjednik RH Zoran Milanović.
Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Varaždinske županije za 2020. godinu. Nagradu za životno djelo primio je Stjepan Šafran koji je svojim 50-ogodišnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unapređenju metalske struke, gospodarstva i promidžbe Varaždinske županije. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručena je Davoru Matačiću, ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu, dok su Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu primili Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i posthumno slikar Franjo Kloptan.