Utorak je.


U jutarnjem terminu
s Vama je Robert
Trenutno svira:
CULTURE CLUB
Karma ChameleonSviralo je:

HEIDI SECE PSA
Vuk

Ava Max
OMG What's Happening

ROBIN SCHULZ
OK (feat. James Blunt)

LITTLE MIX
Woman Like Me ft. Nicki Minaj

Ofenbach
Head Shoulders Knees & Toes (feat. Norma Jean Martine & Quarterhead)

16.09.2020. 20:42:36

Prva županijska ljekarna u državi koja uvodi automatsko zaprimanje i izdavanje lijekova

Ljekarna Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu će biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova. Ugovor o automatizaciji radnih procesa vrijedan 1,7 milijuna kuna je ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović u srijedu, 16. rujna, potpisala s Gama Futurom d.o.o. iz Zagreba, tvrtkom izabranom u postupku javne nabave. Time će u Ljekarni u Kolodvorskoj početi radovi na uređenju automatiziranog skladišta, koje će imati računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi. Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.   
U praksi to znači da ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja. Zahvaljujući tome, ljekarnik će, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. Korisnici usluga će istovremeno moći brže ostvariti uslugu – rekla je ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović pojašnjavajući kako oni najfrekventniji lijekovi na recept idu u automat, dok uvijek ostaje i direktna prodaja te savjetovanje. 
 I dok je u Europi takav koncept u ljekarnama već uobičajen, u Hrvatskoj je automatizirano skladište dosad uvedeno samo u jednoj privatnoj ljekarni u Slavoniji.  
Ljekarna Varaždinske županije uvođenjem ove inovacije zapravo pokazuje da prati svjetske trendove, što u konačnici doprinosi pružanju brže i kvalitetnije usluge korisnicima. Radovi na uvođenju automatizacije radnih procesa odvijat će se uz pridržavanje preporuka i epidemioloških mjera u svrhu prevencije zaraze koronavirusom, a s obzirom na složenost projekta, završetak se očekuje početkom sljedeće godine – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.  
Dodajmo da je Ljekarna u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu ujedno jedina ljekarna u Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja je energetski obnovljena bespovratnim EU novcem. Objekt ima novu fasadu i vanjsku stolariju, rekonstruirani su sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija, u što je uloženo gotovo 2 milijuna kuna.