Četvrtak je.


U jutarnjem terminu
s Vama je Robert
Trenutno svira:
MASSIVE ATTACK
Unfinished SympathySviralo je:

MICHAEL BUBLE
Haven't Met You Yet

SUGABABES
Push The Button

GEORGE EZRA
Don't Matter Now

SNOW PATROL
Just Say Yes

SOPHIE ELLIS-BEXTOR
Crying At The Discotheque

22.12.2020. 07:51:41

Obilježavanje 28. obljetnice 7. gbr “Puma” i Dana 2. mb “Puma”

Obilježavajući 28. obljetnicu osnutka 7. gardijske brigade HV-a „Puma“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Puma“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u varaždinskoj vojarni „7.gbr Puma“ u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. održana je prigodna svečanost. Uz predstavnike ratnih veterana i invalida Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih Puma, svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, predsjednik Udruge veterana “7. gardijske brigade Puma“ Robert Puja te drugi civilni i vojni uzvanici i gosti.
Obilježavanje obljetnice započelo je misom zadušnicom za sve poginule pripadnike Puma u crkvi Dobrog Pastira koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, a nakon toga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici Sv. Jurja u vojarni “7. gardijske brigade Puma”. U gradu Varaždinu koji je iznjedrio Pume kao jednu od najslavnijih postrojbi u ukupnoj hrvatskoj ratnoj povijesti, ministar obrane Mario Banožić čestitao im je njihov dan, prisjetio se Domovinskog rata i najtežih trenutaka za Hrvatsku u kojima su Pume, kao i druge postrojbe iz ovog dijela Domovine, bez oklijevanja i među prvima stale u zaštitu hrvatskog naroda. „Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Knina do Slavonije. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju državu. Čestitam im i zahvaljujem na tome“, rekao je ministar Banožić. Također, podsjetio je kako je Hrvatska vojska uvijek u suradnji i na pomoć civilnoj zajednici što se u mnogim situacijama kriza do sada pokazalo, a potvrđuje se i danas. Potpredsjednik Vlade, ministar Tomo Medved podsjetio je na ulogu i važnost Puma te im čestitao njihov dan. „Na poseban način iskazujemo danas zahvalu i poštovanje obiteljima 91 poginulih i jednog nestalog pripadnika 7.gbr Pume na žrtvi koju su podnijeli za slobodu države, kao i svim pripadnicima Puma, braniteljima, ranjenima“, rekao je ministar Medved. 
U propovijedi koju je u crkvi Dobrog Pastira predvodio velečasni Ivica Cujzek, velečasni Cujzek istaknuo je kako su upravo branitelji iz Domovinskog rata, među kojima i pripadnici Puma, ali i obitelji branitelja te poginulih i nestalih branitelja, svojim životima svjedočili ljubavi, poniznosti i odanosti. 
Sedma gardijska motorizirana brigada osnovana je 23. prosinca 1992. u Varaždinu, popunjavana je najviše dragovoljcima iz sjeverozapadne Hrvatske i dijela Slavonije, a tijekom Domovinskog rata je uspješno sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 4550 gardista, poginulo je 67 pripadnika Puma, dok je u 5. bojni 1. “A” brigade koja je bila temeljna struktura na kojoj su Pume izrastale poginulo 25 pripadnika. Na prvim crtama bojišnice ranjena su 252 pripadnika.