Odmarajte uši.
Mi sviramo!


Trenutno je - 23:23 sati


Trenutno svira:
AERODROM
FrateloSviralo je:

JIMMY SOMERVILLE
It Ain't Necessarily So (ft. Bronski Beat)

MICHAEL JACKSON
In The Closet

PINK STUDIO
Oko mene (veceras me odvedi van)

SIMPLY RED
It's Only Love

MARY J BLIGE
Don't Let Me Be Misunderstood

21.01.2021. 07:37:23

Komemoracija u Podrutama

Jučer je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 29. godišnjica pogibije petero mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA. Uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, vijence su položili izaslanica Predsjednika RH Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Frano Matušić, a polaganju su se pridružili i izaslanik ministra obrane Branko Hrg te predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Snježana Hunjet. Počast poginulima uz polaganje vijenaca odali su i veleposlanik Talijanske Republike u RH Pierfrancesco Sacco i izaslanica Francuske Republike u RH Florence Skrlj, dok je svijeću uime Varaždinske županije zapalila pročelnica Ljubica Božić. Zahvalivši svima koji su ovih 29 godina obilježavali ovaj nemio događaj, gradonačelnik Jenkač je istaknuo: 
- Oni koji su bili agresori, zorno su svijetu, a pogotovo Europi, pokazali tko su agresori u tom, kako su ga oni nazivali, građanskom ratu. Samim tim činom, a i mnogim drugima, pokazali su da se ovdje nije radilo ni o kakvom građanskom ratu, nego o agresiji koja ne bira sredstva i koja jednostavno čini sve da bi izvršila svoj naum. Jenkač je podsjetio da su netom nakon rušenja helikoptera mnoge države Europe i svijeta krenule s priznavanjem Republike Hrvatske kao suverene i samostalne države. 
- I ovaj je događaja na neki način, nažalost, doprinio i shvaćanju tko je žrtva, a tko agresor i svi akteri tadašnje europske i svjetske politike uvidjeli su da se Hrvatska i Hrvati jednostavno bore za samostalnost i žele svoju državu, žele živjeti svoji na svome – rekao je Jenkač i dodao: - Sjećanje na te događaje čuvamo i drago mi je da se predstavnici kako Hrvatske vlade, tako i veleposlanstva Republike Italije i Republike Francuske odazivaju i nadam se da će se odazivati i dalje. Gradonačelnik Novog Marofa podsjetio je da je Grad izgradio komemorativnu kapelu u Podrutama koja je obnovljena prije 1,5 godinu te zahvalio Ministarstvu branitelja koje je u tu svrhu osiguralo određeni dio sredstava. - Nadam se da ćemo uspjeti u našem sljedećem naumu i kao što smo uredili kapelu, urediti i pristupni put – zaključio je Jenkač. 
Veleposlanik Talijanske Republike u RH Pierfrancesco Sacco kazao je kako plemenita žrtva petorice vojnika, od toga četvorice Talijana, tog 7. siječnja 1992. svjedoči privrženosti koji Talijani i talijanska država imaju prema suradnjama i mirnim rješavanjima međunarodnih kontroverza. Izaslanica Francuske Republike u RH Florence Skrlj naglasila je da Hrvatska s Europskom unijom dijeli izazovu misiju stabiliziranja kriznih zona. - Sada, više nego ikad, međunarodno okruženje potiče nas da imamo veće ambicije te da branimo svoju sigurnost i europske vrijednosti diljem svijeta. To su petorica naših hrabrih vojnika radili – istaknula je Skrlj. Izaslanik predsjednika Vlade Frano Matušić rekao je da će žrtva vojnika biti trajno utkana u borbu Hrvatske za svoju slobodu i sasvim sigurno ćemo se uvijek prisjećati tog trenutka, kao što se prisjećamo drugih brojnih žrtava u Domovinskom ratu. 
- Zahvaljujem predstavnicima Talijanske i Francuske Republike na njihovoj solidarnosti koju su iskazali kroz ovu i prošlu godinu, kad su Hrvatsku zadesili brojni potresi, od Zagreba do Sisačko-moslavačke županije, gdje su nam naši prijatelji iz Italije i Francuske doista odmah uskočili u pomoć i dali svoj prilog solidarnošću sa svim ljudima koji su osjetili potres – kazao je Matušić. Melita Mulić, izaslanica Predsjednika RH, dodala je da je žrtva ovih plemenitih ljudi, koji su željeli pridonijeti miru ugrađena u temelje naše slobode i neovisnosti zajedno s drugim žrtvama. - Zato i danas, kao što smo činili prijašnjih godina i kao što ćemo činiti ubuduće, uime svih hrvatskih građanki i građana njihova imena izgovaramo zahvalno i s poštovanjem. Neka im je vječna slava i hvala – poručila je. Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine.