ONA JE SAMO JEDNA Majke, sretan vam Majčin dan

ONA JE SAMO JEDNA Majke, sretan vam Majčin dan

9
0
Podijeli

Druge nedjelje u svibnju obilježava se dan kojim se slavi majčinstvo, a koji je inicirala Amerikanka Anne Marie Jarvis.

Anna Reeves Jarvis željela je poboljšati sanitarne uvjete u svom gradu gradu Websteru u Zapadnoj Virginiji. Jedne je nedjelje organizirala Majčin radni dan kako bi se skupio novac kojim su se kupovali lijekovi i kojim se angažirala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sljedećih godina.

Njena kćer, koja se također zvala Anna, je nakon majčine smrti 1905. godine odlučila posvetiti život majčinom projektu i pokušala je uspostaviti tradiciju Majčinog dana. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil – omiljeni cvijet njene majke. Njezin se rad konačno isplatio 1914. kada je predsjednik Woodrow potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.

Majčin dan danas se obilježava diljem svijeta. Majke su naše najbolje prijateljice, naše zaštitnice… Uvijek su uz nas, paze nas i maze. Kritiziraju kada je potrebno i navode na pravi put.

Stoga je lijepo što barem jedan dan u godini možemo našim dragim mamama odati počast, zahvaliti im na svemu što nam pružaju i pokloniti im pažnju koju zaslužuju. One su divna ljudska stvorenja koja nas prate kroz cijeli život. Uvijek su s nama kad nam je najteže, a nasmijane su i vesele kada smo i mi sretni. Poklonimo im danas jedan cvijet, podarimo im osmijeh i recimo VOLIM TE!

Ako ponekad i zaboravite, danas nikako nemojte zaboraviti zagrliti svoju majku, nazvati je telefonom ako je daleko od vas i pokazati koliko je volite i koliko je važna u vašem životu. Majka je samo je jedna.

Drage majke, sretan vam Majčin dan!

emedjimurje.rtl.hr

Podijeli