Obilazak Županijske palače, delicije od zelja i vrganja i „Županija na dva...

Obilazak Županijske palače, delicije od zelja i vrganja i „Županija na dva kotača“

Podijeli

Proslava obilježavanja Dana Varaždinske županije polako se privodi kraju. U posljednjih desetak dana građani su mogli uživati u pregršt raznolikih događanja. Posljednjih dana obilježavanja predstavit će se Općina Vinica i Udruga kuhara Varaždinske županije i to u subotu, 14. rujna u atriju Županijske palače od 10 do 13 sati. Tijekom jutra, svaki puni sat, svi zainteresirani moći će obići palaču uz stručnog vodiča, dok su na programu za nedjelju, 15. rujna  najavljeni tradicionalni Dani vrganja u Paki, zatim koncert Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva, te podizanje balona u Vidovcu i biciklijada „Županija na dva kotača“

Program do kraja tjedna predstavili su u četvrtak, 13. rujna,  na konferenciji za novinare Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, Damir Crleni tajnik udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Općina Vinica u atriju

– Drago mi je da mogu najaviti subotnja događanja u našemu atriju, naime nakon odličnog Bučograda u kojem su se naše pojedine općine i gradovi predstavili na najbolji način, Općina Vinica će se kao naš partner u  okviru proslave Dana Varaždinske županije također predstaviti svojom ponudom. U suradnji s Udrugom kuhara Varaždinske županije za građane i sve posjetitelje priprema se ukusni sekeli gulaš. Svi koji dođu moći će opet kao i prošle godine razgledati Županijsku palaču uz pratnju turističkog vodiča – naglasila je Martinčević.

Općina Vinica stara je austrougarska općina, poznata po vinu koje se još nekada pilo na Bečkome dvoru, a sve znamenitosti, poput kapelica, stolne crkve te najveći biser Arboretum Opeka Općini daju dodatni sjaj. Program koji je pripremila Općina Vinica, partner subotnjeg događanja predstavio je načelnik Kostanjevac.

– Zahvaljujem se Varaždinskoj županiji što nas je uključila u obilježavanje svojih Dana, što ćemo imati prilike predstaviti svoje potencijale, a naše Udruge svoje proizvode, rukotvorine, ali i domaće delicije. Učenička Zadruga Vrček, Udruga vinogradara Vinea, KUD Vinica, Vezilje te nadaleko poznati Vinički tamburaši oduševiti će sve prisutne te ispuniti atrij palače veseljem. Koristim priliku da pozovem sve ljubitelje dobrog vina, ali i sve građane da dođu i osjete dašak Vinice u sjedištu naše Županije – rekao je načelnik Kostanjevac.

Podjela gulaša

Kuhar Crleni najavio je pripremu i podjelu 400 podjela sekeli gulaša kojeg će spremati tim mladih kuhara koji uskoro putuje na kuharski kup u Luxemburg.

Miran Bojanić Morandini najavio je novu i posebnu biciklijadu „Županija na dva kotača“ u kojoj mogu sudjelovati svi građani, bez obzira na godine, a koja će biti održana u nedjelju.

Podijeli