Opća bolnica Varaždin obilježila 120 godina postojanja

Opća bolnica Varaždin obilježila 120 godina postojanja

Podijeli

Opća bolnica Varaždin obilježila je u ponedjeljak, 22. listopada 120 godina postojanja. Naime, 1898. na ovaj datum otvorena je zgrada koja je javnosti poznata kao poliklinika i stara kirurgija, a u njoj se danas nalazi i ravnateljstvo bolnice. Prva zgrada na mjestu sadašnje Opće bolnice Varaždin izgrađena je krajem 19 stoljeća. No, 1898. godina nije početak same bolničke djelatnosti na području grada Varaždina – ona datira iz 1859. godine

Prije 120 godina varaždinska je bolnica raspolagala sa 100 bolesničkih postelja, a danas ima 963 postelja od kojih u Varaždinu 411, a ostale su raspoređene u službama u Klenovniku i Novom Marofu. Danas u Općoj bolnici radi oko 1.700 zaposlenika od kojih je 72 posto medicinskih djelatnika.

I nakon 120 godina postojanja Opća bolnica Varaždin, preko svog osnivača – Varaždinske županije – te državnih i europskih sredstava, ulaže u podizanje standarda medicinskih usluga. U Varaždinskoj županiji ove su godine završeni, u provedbi ili ugovoreni projekti u području zdravstva vrijedni više od pola milijardi kuna. U energetsku obnovu 10 zgrada u krugu Opće bolnice Varaždin će ukupno biti uloženo 101,3 milijuna kuna, s time da će sedam zgrada biti gotovo do kraja godine (Interne, Neurologije, Kirurgije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice), a počet će obnova tri zgrade (Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i RTG-a). Pred varaždinskom je bolnicom izgradnja nove zgrade vrijednosti 70 milijuna kuna – Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Nova zgrada će biti izgrađena na ulazu u Opću bolnicu Varaždin, a početak izgradnje očekuje se polovicom sljedeće godine. Uz ulaganje u objekte u Općoj bolnici Varaždin ulaže se i u opremu i u ljude. Očekuje se dolazak uređaja za magnetsku rezonancu vrijednosti 7,1 milijuna kuna pa će varaždinska bolnica biti jedna od javnih zdravstvenih ustanova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s magnetskom rezonancom. Mjera kojom se direktno utječe na zadržavanje liječničkog i medicinskog kadra u Varaždinskoj županiji je financiranje troškova poslijediplomskih studija djelatnika u zdravstvenim ustanovama Varaždinske županije, prije svega u Općoj bolnici Varaždin. Za tu mjeru je u županijskom proračunu za 2018. godinu osigurano 400.000 kuna, a ova mjera planirat će se i u narednim godinama.

O povijesti, ali i planovima za budućnost Opće bolnice Varaždin bilo je riječi na prigodnoj svečanosti obilježavanja 120 godina postojanja, koja je u ponedjeljak, 22. listopada, održana u holu zgrade Interne.

Varaždinski župan Radimir Čačić, nakon što je naveo ulaganja u zdravstvo, naglasio je da je zdravstvo izuzetno važno i za Varaždinsku županiju i za cijelu Hrvatsku.

– Ima svoje specifične probleme, jedan od njih je nedostatak liječničkog kadra, a i medicinskih sestara, odlazak tih ljudi, jer su oni na ukupnom europskom tržištu posebno naglašeno traženi pa o tome moramo voditi računa. Moramo odraditi kompletno projektiranje i pripremu, za što smo izdvojili sredstva u budžetu za 2019. godinu, za novi, ogromni operacioni blok. To je barem 350 milijuna kuna i to je strateški projekt ove Županije koji će ući u operativni projekt i program za lisnicu EU 2021.-2027. Sad se definiraju koji su strateški projekti i mi ćemo to staviti u apsolutni prioritet. Na žalost, Hrvatska u ovoj lisnici, 2013.-2020, nije kao država predvidjela mogućnost financiranja europskim novcem takvih bolnica. To će se u sljedećoj lisnici ispraviti i naša bolnica će biti kao strateški projekt u tome, na tome inzistiramo – poručio je varaždinski župan.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anđelko Stričak kazao je da je zdravstvo aktualna tema u posljednje vrijeme.

– Prije tjedan-dva u Hrvatskom saboru sam branio ministra Kujundžića. Naravno, svatko u politici ima pravo na svoj stav. Ja sam tad, a i sada smatram, da nije bilo razloga za opoziv. Tu su ministar i aktualna vlada, tu je i naša županijska vlast, koji ne da ulažu znatne napore, nego su to napori kojima nikad do sada nije bilo toliko investicija. Ako imamo derutne fasade, ako prokišnjava krov, ako otpada žbuka, onda to moramo opraviti. Ali daleko više će biti novog prostora. Nikad u jednom mandatu Vlade i županijske vlasti nije bilo toliko investicija kao sad. Nikad toliko opreme. Smatram da možda ima razloga za pojedine osobne pritiske, ali generalno će zdravstvo biti jedan veliki iskorak – rekao je Stričak.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kazao je da obnovom i opremanjem varaždinska bolnica postaje jedna od najmodernijih u Hrvatskoj.

– Ako znamo da je prije 120 godina ova bolnica imala i struju i vodu, i bila je onda među najopremljenijima, bilo je vrijeme da opet i nakon 120 godina ova bolnica bude najopremljenija na sjeveru Hrvatske – kazao je Štromar.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da je varaždinska bolnica spajanjem s bolnicama u Klenovniku i Novom Marofu postala regionalni centar u punom smislu riječi.

– Opća bolnica Varaždin danas je regionalni centar, bolnica 2. kategorije od regionalnog značaja, a po svojoj veličini četvrta u Hrvatskoj. Danas imamo ukupno oko 1.700 zaposlenika, od toga 72 posto medicinskog osoblja, od kojih 265 liječnika. Na dnevnoj bazi, kroz Opću bolnicu Varaždin prođe na stotine pacijenata, a na mjesečnoj bazi, samo kroz poliklinički dio otprilike 35 tisuća pacijenata. Na godišnjoj razini brojka je gotovo milijunska, govorimo o brojci od oko 870 tisuća pacijenata – rekao je Kudelić.

Na svečanosti je predstavljena monografija Opće bolnice Varaždin te je uručeno deset zahvalnica ustanovama i udrugama za izuzetnu suradnju, a uručene su i zahvalnice pojedincima za dugogodišnji, predan i uspješan rad.

Podijeli