Optužili 19 ljudi: Utajili porez i podigli 178 mil. kn gotovine?!

Optužili 19 ljudi: Utajili porez i podigli 178 mil. kn gotovine?!

Podijeli

USKOK je nakon istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 19 hrvatskih državljana. Sumnjiče ih za zločinačko udruživanje, da su utajili porez ili carinu te da su pomagali u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Prema neslužbenim informacijama navodni organizator zločinačke organizacije je Aleksandar Vukičević, a na vrhu kriminalne piramide su bili i Marijan Novoselac te Željko Alerić, piše Jutarnji list.

Optužnicom se prvookrivljenom, kao odgovornoj osobi, odnosno voditelju poslovanja devet trgovačkih društava, stavlja na teret da je, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, ustrojio zločinačko udruženje. Prvookrivljeni je, sukladno dogovoru sam i posredstvom IV., XI., XII., XIV. i XV. okrivljenika nabavljao robu ‘na crno’ od raznih prodavatelja, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi.

– Za kupnju robe ‘na crno’ i potom prodaju prvookrivljenik i još petorica su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos poreza na dodanu vrijednost. Nakon toga su odgovorne osobe trgovačkih društava kojima su ispostavili te račune naložili da ih se plati, iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi neosnovano umanjiti dug za PDV i tako oštetiti državni proračuni. Potom je prvookrivljenik osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem gotovine, a djelomično daljnjim transferima na račune društava u lancu, pri čemu su fiktivne račune i knjigovodstvenu dokumentaciju izrađivalo još četvero osumnjičenih – objavio je USKOK.

Kako je objavio Uskok, prvookrivljenik je potom osigurao gotovinsko podizanje s računa društava povezanih u lancu u ukupnom iznosu od 178.039.902,03 kuna. Nakon podizanja u gotovini, dio ekipe je novac predavao drugima koji su dalje nabavljali robu na crno a dio novca su međusobno podijelili. Okrivljenici su umanjenjem duga za PDV oštetili državni proračun ii okoristili se sa 36.925.589,87 kuna koje su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

24sata.hr

Podijeli