Osigurano 53 mil. kuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave

Osigurano 53 mil. kuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave

Podijeli

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osiguralo je nešto više od 53 milijuna kuna za projekte jedinica lokalne i poručne samouprave, izvjestio je ministar Predrag Štromar. Sufinancirat će se izrada prostornih planova, projekti sanacije klizišta te poboljšanje komunalne infrastrukture

Javni pozivi za sufinaciranje projekata su raspisani, neki od prije dva tjedna, a neki danas, a tih 53 milijuna kuna ministarstvo je prikupilo od legalizacije objekata, rekao je ministar Štromar. Za izradu prostornih planova lokalne razine osigurano je 3 milijuna kuna.

“Najbitnije u svemu je pomoći opčinama, gradovima, županijama da što kvalitetnije planiraju i upravljaju prostorom radi očuvanja prostora kao važnog zajedničkog resursa i radi omogučavanja razvoja, jer bez kvalitetnog upravljanja prostorom nema ni investicija”, kaže Štromar.

Za razvoj komunalnog gospodarstva osigurano je 40 milijuna kuna, a mogu se prijaviti do dva projekta, dodao je Štromar. Škole, vrtići, ceste, rasvjeta i svi ostali javni prostori, objekti i infrastruktura dolaze u obzir za sufinanciranje.

Neke općine natječaj su dočekale spremne, poput općine Kumrovec. Načelnik Robert Šplajt.
“Već imamo spremno da se javimo na natječaj vezano za sitne komunalne akcije. Mi ćemo prijaviti javnu rasvjetu i proširenje vrtića”, izjavio je Šplajt.

Ministarstvo će sufinancirati i sanaciju klizišta, kojih je diljem zemlje oko 300, a jedno od njih nalazi se na području Kumrovca.

“Klizište koje bi općina Kumrovec sanirala nalazi se u naselju Razvor Vrhi. Trenutno je nasipana, prohodna toliko da se ljudi mogu kretati, da nisu izolirani od ostatka općine. Mi tu imamo gotov elaborat klizišta, jednostavno sa svojim sredstvima to ne možemo napraviti”, nadodaje Šplajt.

A neki načelnici nisu niti znali za javni poziv za sufinanciranje. No, nakon našeg poziva pojavile su se ideje. Načelnik općine Gunja Anto Gutić.

“Taj problem imamo jednu deponiju otpada na kojoj nam treba pristupna cesta. Mislimo se javiti za vrtić kojega nemamo”, izjavio je Gutić.

Javnom pozivu će se odazvati i općina Konavle, rekao nam je načelnik Božo Lasić. No, ta općina spada u najrazvijenije, a ministarstvo graditeljstva sufinancirat će projekte samo u onim manje razvijenim jedinicama. Tako da načelnik Lasić ne očekuje previše od prijave za proširenje vrtića.

“Tu je neka investicija od 5 milijuna kuna vrlo ćemo teško tu proći. Imamo i strašni problem Osnovne škole u Cavtatu gdje je investicija negdje oko 50 milijuna kuna. Općina nema šanse da to može sama napraviti”, rekao je Lasić.

Podijeli