Plenković na sastanku Europskog vijeća o proračunskom okviru

Plenković na sastanku Europskog vijeća o proračunskom okviru

Podijeli

BRUXELLES – Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na neformalnom sastanku čelnika zemalja Europske unije. Glavna tema, višegodišnji proračunski okvir za razdoblje 2021.-2027

Uz institucionalna pitanja u fokusu je dinamika pregovora oko idućeg sedmogodišnjeg proračunskog okvira u svjetlu izlaska Velike Britanije iz EU.

“Nakon Ujedinjenog Kraljevstva proračun glede kontribucija nije isti. Mi smo načelno spremni povećati svoja izdvajanja s obzirom da očekujemo od EU proračuna da i u idućih deset godina bude ona dodatna razvojna snaga ravnomjernom regionalnom razvoju i hrvatskoj poljoprivredi. To su pozicije s kojima danas idemo na ovaj neformalni sastanak i nakon toga očekujemo odluke”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako sanirati rupu u proračunu, koja će nastati zbog Brexita, odgovara.

“Povjerenik Oettinger će biti 8. ožujka u Zagrebu, da vidimo koliko to može biti više od onog današnjeg postotka BDP-a. Čini mi se da jedan signal otvorenosti zemlje poput Hrvatske na povećanje kontribucije šalje poruku da europski proračun mora biti dodana vrijednost. Po meni je dugoročno riješenje napraviti reformu izvornih prihoda unije”, rekao je.

Premijer se malo dulje zadržao u neformalnom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Novinare je zanimalo o čemu su razgovarali.

“Razgovarali smo o situaciji u njemačkoj o naporima koje ona ulaže da se ona konsolidira i stabilizira vlada i buduća koalicija. Očekuje se glasovanje okviru Socijaldemokrata početkom ožujka. Stabilna i konsolidirana vlada Njemačke je u ovakvim okolnostima važna i za funkcioniranje Europske unije”, rekao je.

Premijer je jutros sudjelovao i na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu. Podsjetio je da Vlada jučer donijela odluku o uplati dodatnih 100 tisuća eura u Krizni fond Europske unije za stabilnost i rješavanje uzroka nezakonite migracije i raseljenih osoba u Africi. 200 tisuća eura Vlada je u isti Fond uplatila i u listopadu prošle godine.

Podijeli