Poljoprivrednici, od ponedjeljka možete podnijeti zahtjev za potporu za 2018. godinu

Poljoprivrednici, od ponedjeljka možete podnijeti zahtjev za potporu za 2018. godinu

Podijeli

Objavljen je Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za tekuću godinu, a zaprimanje Jedinstvenih zahtjeva za potporu je krenulo ovog tjedna. Svoj zahtjev poljoprivrednici mogu podnijeti u svim podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, područnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe

Popunjen i ispisan jedinstveni zahtjev korisnik vlastoručno potpisuje i dostavlja neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u kojoj je upisan u Upisnik poljoprivrednika. Ovogodišnji Pravilnik donosi i neke novine u odnosu na prethodni od kojih izdvajamo pojednostavljenje i proširenje obuhvata dosadašnjih izuzeća kod uvjeta za zeleno plaćanje koji se odnose na raznolikost usjeva i ekološki značajne površine.

Zatim, svim novim i dosadašnjim korisnicima plaćanja za mlade poljoprivrednike omogućeno je ostvarivanje potpore u razdoblju od ukupno pet godina, što znači da će od ove godine plaćanje moći ostvariti i oni mladi poljoprivrednici koji podnesu zahtjev, a kojima je tijekom protekle dvije godine završila mogućnost ostvarivanja plaćanja od ove godine. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tako je rekao kako je sada omogućeno mladim poljoprivrednicima petogodišnje korištenje potpora za mlade bez obzira na vrijeme osnivanja gospodarstva. Dodatna sredstva mogu dobiti i poljoprivrednici koji primjenjuju prakse korisne za klimu i okoliš.

Podijeli