U prometnoj nesreći na Gornjem Jelenju 28 ozlijeđenih, vozači stabilno

U prometnoj nesreći na Gornjem Jelenju 28 ozlijeđenih, vozači stabilno

Podijeli
Sibirski val zahvatio je Europu pa se i Hrvatska jutros probudila u debelim minusima. U nekim dijelovima zemlje tijekom dana temperature su padale do -20 stupnjeva Celzijevih, a vremenske neprilike stvarale su probleme i u prometu. 28 ljudi ozlijeđeno je u teškoj prometnoj nesreći na Gornjem Jelenju, srećom svi su izvan životne opasnosti. Karlovcu, pak, prijeti poplava

Zbog ekstremno niskih temperatura diljem zemlje uključio se meteoalarm, a prognostičari izdali su narančasto upozorenje za područje Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko – goranske i Istarske županije. U minusu su i priobalni gradovi od Rijeke do Splita, a najgore stanje je u Gorskom Kotaru i Lici.Snijeg praćen jakim vjetrovima stvara probleme i u prometu. Oko 11 sati sudarili su se kamion i autobus na staroj cesti Rijeka-Zagreb na području Gornjeg Jelenja.

“Autobus riječkih registarskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji hrvatski državljanin, kretao se iz smjera Rijeke u smjeru Delnica te je djelomično prešao na kolničku traku namijenjenu za promet vozilima iz suprotnog smjera. Udario je u teretno vozilo marke MAN bjelovarskih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 43-godišnji hrvatski državljanin. Sve okolnosti prometne nesreće još se utvrđuju”, rekla nam je glasnogovornica PU Primorsko-goranske Mirjana Kulaš. Ozlijeđeno je 28 putnika. Dva vozača zadobila su teže ozljede, no srećom stabilno su.

Martina Pauletić Petrić iz KBC-a Rijeka:

“Većina je lakše ozlijeđena za sada. Djece za sada nemamo. Dvoje je teško ozlijeđenih. Kad su kod nas došli bili su neposredno izvan životne opasnosti. Jedan je nakon kompletne obrade u Centru za hitnu medicinu primljen u jedinicu intenzivnog liječenja, a drugi će kroz neko vrijeme biti primljen na maksofacijalnu kirurgiju”.

Rekordne visine snježnog pokrivača izmjerene su jutros u Zavižanu 230 centimetara i Delnicama 162 centimetra, gdje snijeg još uvijek pada. U sljedećim danima očekuju se još niže temperature.

A zbog velike količine snijega Karlovcu prijeti poplava. Gradonačelnik Damir Mandić upoznao nas je sa zaključcima sjednice Stožera civilne zaštite.

“Nas u ovom trenutku brine količina snijega koja je pala, jer ako dođe do naglog topljenja snijega velika je vjerojatnost da ćemo onda biti izloženi poplavama. Donijeli smo zaključke da krenemo sa čišćenjem odvodnih kanala koji su zatrpani snijegom. Može se nastava uredno odvijati, a toplana radi cijeli dan”, rekao nam je Mandić.Val hladnoće zahvatio je i ostatak Europe zbog čega se zatvaraju škole, otkazuju letovi, ali i raste broj nesreća. Temperature se kreću od -15 pa čak do -40 stupnjeva. Nakon šest godina snijeg je zabijelio Rim, gdje su zatvorene sve škole i Kolosej. Tijekom vikenda je u Poljskoj od hladnoće umrlo osmero ljudi, što je ukupno 48 mrtvih od studenoga. Lokalne vlasti osiguravaju smještaj za beskućnike kako bi se smanjio broj potencijalnih žrtava.

Podijeli