Rimac predstavio električnu zvijer od 2000 konja. Prve reakcije iz Hrvatske: ‘Političari,...

Rimac predstavio električnu zvijer od 2000 konja. Prve reakcije iz Hrvatske: ‘Političari, gledate li? U 25 godina niste napravili za Hrvatsku toliko koliko jedan kotač na ovom autu vrijedi!’

Podijeli

Na željno iščekivanom Međunarodnom salonu automobila u Ženevi napokon je predstavljen automobil Mate Rimca, simboličnog naziva Rimac C_Two. Riječ je o neviđeno snažanom električnom hiper-automobilu iz Svete Nedelje, koji je prepoznatljiv po iznimnoj snazi i najsuvremenijoj tehnologiji. Veliki broj ljubitelja automobila okupilo se kako bi gledalo ekskluzivno predstavljanje Rimčeve elektro strijele od gotovo 2000 konja. Planirana proizvodnja je 150 primjeraka, a kako mediji prenose, svaki će koštati 1,7 milijuna eura.

Kao što je poznato, potpuno električni automobil koji se potpuno prilagođava korisniku, od same skice do gotovog proizvoda nastao je u Svetoj Nedelji, ima monocoque okvir, krov, panele karoserije i stražnji podokvir za smještaj integriranog paketa baterija izrađen od ultralakih i čvrstih karbonskih vlakana, dok su zone uvijanja pri sudaru izvedene od aluminija.

Uz R-AWTV torque-vectoring tehnologiju moguće je silnu snagu prenijeti na kotače, dok se za kočenje brinu Brembo keramičke kočnice (promjer 390 mm) sa šesteroklipnim kliještima na svim kotačima.

Gume koje je izradio Pirelli su specijalno dizajnirane za postizanje najveće brzine od 412 km/h kao i ubrzanje do 100 km/h za 1,9 sekundi. Iz Rimca obećavaju doseg od 650 kilometara s jednim punjenjem paketa litij-nikal-manganovih baterija prema NEDC ciklusu, a 80 posto baterije u stanju se napuniti za manje od 30 minuta.
Poseban sustav hlađenja pak osigurava dva puna kruga na zloglasnom Nürburgringu pod punim opterećenjem. Rimac C_Two osmišljen je i da vozaču pruži neponovljivo iskustvo korištenja s On-board AI tehnologijom s kojom je C-Two najpametniji i najpoveziviji automobil na svijetu.

Osim toga, ova jurilica raspolaže s 8 kamera, 6 radara i 12 ultrasoničnih senzora, dok tradicionalan ključ zamjenjuje sustav prepoznavanja lica vozača. Čestitamo ekipi iz Svete Nedjelje koja je ponovo odradila sjajan posao i visoko postavila letvicu u svijetu električnih hiper-sportaša.

Odmah po predstavljanju stigle su prve reakcije na društvenim mrežama pune riječi hvale za mladog poduzetnika i njegov tim:
“Političari, gledate li? U 25 godina niste napravili za Hrvatsku toliko koliko jedan kotač na ovom autu vrijedi!”, “hrvatski ponos”, “neka svijet zanijemi napokon na nešto dobro iz Hrvatske”, “svaka čast ekipi”… , samo je dio brojnih komentara.

slobodnadalmacija.hr

Podijeli