SANADER OSUĐEN ZA RATNO PROFITERSTVO

SANADER OSUĐEN ZA RATNO PROFITERSTVO

Podijeli
Proglašen je krivim i osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, mora vratiti 3,6 milijuna kuna

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Za zloupotrebu položaja zamjenika ministra vanjskih poslova i ratno profiterstvo kazna iznosi 2 godine i šest mjeseci, a mora vratiti i 3,6 milijuna kuna.

U aferi Hypo USKOK je teretio Sanadera da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva. Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za ratno profiterstvo.

Na prvom suđenju Sanader je koncem 2012. bio proglašen krivim i osuđen na tri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu smanjio za pola godine. No, Ustavni sud ukinuo je tu pravomoćnu presudu, smatrajući da u prvom redu nije dovoljno obrazloženo pitanje mogućeg nastupanja zastare, kao ni ratno profiterstvo.

U drugom današnjem izricanju presude Ivo Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić nepravomoćno su oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

U drugom predmetu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Sanadera i Ježića da su potaknuli bivšeg predsjednika uprave HEP-a, sada pokojnog Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama Dioki i Dina tijekom 2008. i 2009. mimo propisanih pravila i procedure prodaje struju po nižim cijenama. Tako je HEP, prema optužbi, oštećen za oko 3,8 milijuna kuna.

Optužnicom je obuhvaćen i kredit od 15 milijuna kuna koji je HEP odobrio Diokiju te prolongirao njegovu otplatu iako je i sam HEP u to vrijeme bio u teškoj financijskoj situaciji. Ovaj je postupak dugo bio “na čekanju” zbog zdravstvenih problema Ivana Mravka, ali i Roberta Ježića.

Sanaderovi odvjetnici: Ovo je manipulacija USKOK-a

– Imali smo dvije presude, krenut ću od druge, oslobađajuće. Nas to ne ispunjava nekim posebnim zadovoljstvom jer za to dijelo nije trebao biti niti optužen. Pogotovo smrću gospodina Mravka…, kazao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera nakon izlaska sa Županijskog suda.

– Očekivali smo oslobađajaću presudu jer bi bilo previše da ga kazne i za to. Što se tiče prve presude za ratno profiterstvo, apsolutno smo nezadovoljni. Optužnica je bila nelogična i mimo dokaza, a ne poštuju se ni stavovi narodnog pravnog autoriteta. S velikim interesom očekujem obrazloženje presude da konačno saznamo gdje je kada i od koga g. Sanader primio novac. Svjedoci kažu da su sigurni da Sanader nije primio novac. Očekujemo da Vrhovni sud prihvati naše službe, kazao je Prodanović.

Riječ je zatim uzela Jadranka Sloković.

– Ja bih samo rekla ovo oko presude za ratno profiterstvo. Toga nema u ovoj optužnici koja je toliko udaljena od stvarnosti da ne znam što bih rekla. Drugo, što se tiče kauzaliteta, ovdje nema nikakve veze i ovo je manipulacija USKOK-a koji je kad je djelo otišlo u zastaru preinačio optužbu u ratno profiterstvo.

Što se tiče naplate ovih 3,6 milijuna kuna, njemu su sredstva blokirana, a za druge izvore ne znam. Što se tiče vremenske kazne, on je svoju kaznu duplo odslužio, zaključila je Jadranka Sloković

jutarnji.hr

Podijeli