Sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske

Sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske

Podijeli

Danas je 25. lipnja, dan kad Hrvatska obilježava povijesnu odluku Sabora donesenu toga datuma 1991. godine, kada je proglašena samostalnost i suverenost države Hrvatske. 

 Hrvatski državni sabor tog je dana donio povijesnu “Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske”, kao i “Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske”.

Zbog prosvjeda misije Europske zajednice, provođenje tih dviju odluka odgođeno je na tri mjeseca. Rok je istekao 8. listopada, dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu, kada Hrvatski državni sabor na sjednici u zgradi u podrumu INA-ine u Zagrebu donosi  “Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosatašnju SFRJ”. To je značilo da Hrvatska prekida sve veze i odvaja se od Jugoslavije.

Dan državnosti u RH na početku stvaranja države slavio se 30. svibnja kada je održana konstitutuirajuća sjednica prvog hrvatskog višestranačkog sabora. Tek od 2001. u saboru je izglasana odluka da se  današnji dan slavi kao Dan državnosti.

Podijeli