Stručni sastanak Hrvatskog kirurškog društva održan u Varaždinu

Stručni sastanak Hrvatskog kirurškog društva održan u Varaždinu

Podijeli

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer u Varaždinu održan je sastanak Hrvatskog kirurškog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin

Nakon izborne skupštine Hrvatskog kirurškog društva u Vodicama 11. studenoga, hrvatski su se kirurzi našli u Varaždinu, gdje je, uz konstituirajuću sjednicu Upravnog odbora, domaćin iz Opće bolnice Varaždin iskoristio priliku da prezentira nekoliko tema iz svog djelovanja.

– Odaziv liječnika iz cijele Hrvatske je dobar. Prezentirali smo tri teme iz abdominalne kirurgije i jednu temu iz vaskularne kirurgije, a pokazali smo i neke od segmenata u kojima smo dobri, u kojima radimo kvalitetno, u kojima pratimo trendove –  istaknuo je Marko Hlebar, dr. med. spec. opće kirurgije, uže specijalnosti traumatologije, vršitelj dužnosti pročelnika Službe za kirurške bolesti varaždinske bolnice i član Upravnog odbora Hrvatskog kirurškog društva.

Varaždinski kirurzi su predstavili FLOT protokol u liječenju raka jednjaka, kardije, želuca, zatim transanalnu mikroinvazivnu kirurgiju (TAMIS), 15 godina MDT-a (multidisciplinarnog tima) u liječenju tumora probavnog trakta te operacijsko liječenje karotidne bolesti.

Predsjednik Hrvatskog kirurškog društva prof. dr. sc. Mario Zovak naglasio je da je varaždinska bolnica tradicionalno jedna od najjačih kirurških ustanova u Hrvatskoj.

– Oduvijek je prepoznata i među nama cijenjena radi svojih inovativnih i vrlo stručno praćenih modernih trendova u svjetskoj kirurgiji. Hrvatska kirurgija je podijeljena u ogroman broj bolnica, velikih centara, županijskih bolnica, općih bolnica, i važno je da se ovakvi skupovi održavaju kako bismo se međusobno vidjeli, razgovarali i koordinirali. Hrvatsko kirurško društvo je krovna organizacija koja bi trebala, uvjetno rečeno, kontrolirati i pratiti napredak i ujednačenost standarda i algoritama u hrvatskoj kirurgiji. Važno nam je da nam ovako jake ustanove budu partneri, koje pokazuju inicijativu i koje nas tjeraju da i u drugim ustanovama provedemo ovo što su Varaždinci napravili“, rekao je Zovak.

Okupljenim kirurzima obratili su se varaždinski župan Radimir Čačić, gradonačelnik  Ivan Čehok te saborski zastupnik Anđelko Stričak. Župan Čačić je istaknuo posebnost kirurške struke u kojoj rade stručnjaci koji odluke donose u sekundi te rekao da je odlična odluka hrvatskih kirurga da se nađu u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, gdje se puno ulaže u zdravstvo. Podsjetio je na projekte energetske obnove objekata u krugu varaždinske bolnice te izgradnje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Gradonačelnik Čehok naglasio je da Grad nema formalne nadležnosti, ali da odlično surađuje s Općom bolnicom i ravnateljem, a posljednji primjer je osiguravanje stanova za liječnike i taj model se nastavlja. Spomenuo je i pomoć u financiranju školovanja liječnika u Hrvatskoj i inozemstvu kako bi njihova znanja i vještine bili na korist građanima. Zastupnik Stričak je ocijenio važnim održavanje skupova struke gdje ona sama razlučuje što je dobro, što nije i što treba unaprijediti, dok neki drugi sa strane samo govor kako ništa ne valja. Dodao je da je vidljivo da se u Varaždinskoj županiji puno ulaže u zdravstvo, u objekte i opremu, ali i ono najvažnije – ljude.

Nakon ove potvrde podrške i odlične suradnje lokalne zajednice s bolnicom, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da se kirurzi ponovo okupljaju u Varaždinu, gradu duge kirurške tradicije.

„Nedavno smo obilježili 120 godina bolnice, a tu je gotovo 100 godine kirurgije. Ponosan sam što radim u bolnici koja nije mala, bolnici regionalnog tipa u kojoj radi puno vrsnih liječnika. Moram istaknuti podršku lokalne zajednice u ulaganju u ljude. Imamo 40 liječnika na kirurgiji, 23 specijalista i 17 specijalizanata. Danas imamo razvijenu subspecijalističku službu, s pet odjela, veliki sustav koji pokriva sva područja kirurgije“, rekao je Kudelić.

Hrvatsko kirurško društvo je stručno društvo, osnovano 1994. godine kao krovna kirurška organizacija unutar Hrvatskog liječničkog zbora. Primarna mu je zadaća okupljanje kirurga svih specijalizacija radi promicanja dijaloga, suradnje, organizaciji edukacije te afirmacije struke, u smislu povećanja kvalitete kirurgije i kirurške skrbi za pacijente.

– Trendovi u svijetu su formiranje centara izvrsnosti gdje se neke rjeđe, specifične, komplicirane, skupe procedure koncentriraju, a tako i oprema i timovi. Na taj način se poboljšavaju rezultati liječenja za pacijenta, reduciraju troškovi, a Hrvatska je, koliko god mi mislili suprotno, zapravo mala u okvirima brojki stanovništva i našeg broja operacija. Nužno je da postavimo standarde, onako kako se operira u najvećim ustanovama, tako se mora operirati i u najmanjim – zaključio je Mario Zovak, predsjednik Hrvatskog kirurškog društva.

Podijeli