Tajnik Hrvatskih studija: ‘Lažna diploma izgleda kao da je napravljena doma’

Tajnik Hrvatskih studija: ‘Lažna diploma izgleda kao da je napravljena doma’

Podijeli

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je provjeru oko 90 tisuća diploma zaposlenih u obrazovnom sustavu, nakon što je otkriveno da je u samom Ministarstvu radila žena s lažnom diplomom Hrvatskih studija.

Glavni tajnik studija, Tomislav Vodička, za Media servis je rekao da su u protekle dvije godine provjerili 40-ak diploma, a ovo je bio prvi slučaj lažnog dokumenta.

“Kod krivotvorine, nazovimo je diplomom iako ona to nije, na prvi je pogled jasno da je riječ o dokumentu koji je netko pripremio, napravio doma na osobnom računalu. Miješa elemente predbolonjskih i bolonjskih studija te po svojem sadržaju nije potpuna”, rekao je Vodička.

Dodao je da ne razumije kako čak nekoliko godina u Ministarstvu nitko nije prepoznao prevaru: “Jasno je da je negdje nekoga ta osoba mogla prevariti, no nije mi jasno kako u Ministarstvu znanosti, koje ima upravu za visoko obrazovanje i može obaviti bazični pregled diploma svih svojih zaposlenika – to nitko nije vidio i nitko nije učinio.”

Žena s lažnom diplomom iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dobila je otkaz prošlog tjedna, što je, doznajemo, normalna procedura u takvim slučajevima. Također, osoba je ispitana u policiji i slučaj bi trebalo preuzeti Državno odvjetništvo.

Podijeli