U školskim klupama čak 1214 prvašića iz Varaždinske županije

U školskim klupama čak 1214 prvašića iz Varaždinske županije

3
0
Podijeli
Nakon ljetnih praznika – školarci su danas ponovno sjeli za školske klupe. Počela je nova školska godina, pa tako i za ukupno 10 120 učenika kojima je osnivač Varaždinska županija, među kojima je i 1214 prvašića. U škole na području Grada Varaždina krenulo je pak oko 3500 osnovnoškolaca, odnosno 421 prvašić. Početak školske godine na razini Varaždinske županije svečano je obilježen u Osnovnoj školi Kneginec Gornji, gdje su učenicima, a posebno prvašićima – uspješnu školsku godinu zaželjeli  pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i varaždinski dožupan Tomislav Paljak.
U školske klupe u 7 varaždinskih osnovnih škola, Katoličku osnovnu školu Sveta Uršula i u Centru Tomislav Špoljar danas je sjelo oko 3 i pol tisuće osnovnoškolaca s područja Grada Varaždina, od čega 421 prvašić. Svečanost obilježavanja početka nove školske godine održana je u 3. osnovnoj školi u Varaždinu gdje je ove godine upisan razred više nego lani, tako da je u školske klupe sjelo 54-ero prvašića. Među njima su i Dora i Josip koji su nam ispričali da su najviše uzbuđeni zbog novih prijatelja, ali i zbog novih bilježnica i pernica koje su marljivo spremili u prve školske torbe još prije nekoliko tjedana.
Malo manje uzbuđena zbog polaska u prvi razred bila je pak Vita koja je ipak svim svojim vršnjacima poželjela uspješan prvi dan u osnovnoj školi.
Uspješan prvi razred prvašićima, ali i njihovim roditeljima poželio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je najmlađim osnovnoškolcima u 3. osnovoj školi u Varaždinu podijelio besplatne udžbenike i reflektirajuće prsluke koje je Grad osigurao za sve učenike prvih razreda gradskih osnovnih škola.
Podsjetio je Čehok i da bi s novom školskom godinom uskoro trebao  krenuti i gradski projekt «Škola otvorenih vrata» u sklopu kojeg će učenicima biti omogućeno da cijeli dan provedu u školi.
Apelirao je gradonačelnik i na vozače da s početkom nove školske godine budu još oprezniji u prometu i poštuju prometne znakove i ograničenja.
Vozače i roditelje na dodatan oprez u prometu pozvali su i iz policije. Roditeljima mlađe djece savjetuju da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, te da ga upozore na loše ponašanje u prometu i educiraju o pozitivnom ponašanju u prometu. Navode da djetetu treba pokazati najsigurniji put od kuće do škole i upozoriti ga na kritične dionice, raskrižja i dijelove ceste sa slabom preglednošću, te da nakon završetka nastave – dijete treba dočekati pred školom, a ne na suprotnoj strani ulice. Na vozače motornih vozila apeliraju da u narednom razdoblju budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta, ili pak iza zaustavljenog školskog autobusa.
Podijeli