Zalogajček recept 7.1.2018.

Zalogajček recept 7.1.2018.

Podijeli

Kulinarska rubrika Zalogajček- nedjeljom u 9:30, repriza četvrtkom oko 12:15

Došlo je vrijeme da se odmorimo od teške hrane i kolača koje smo jeli za blagdane

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni preporučio nam je prvi ovogodišnji recept – NEŠTO DRUGAČIJE SARMICE OD KELJA

Za ovo jelo su vam potrebni:

Glavica kelja
Meso po želji (kunić, piletina…)
Žitarice po želji (pšenica, kaša…)
Povrće po želji
Začini po želji
Vrganji (može i bez)
Maslac
Vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje
Krumpir, palenta, žganci ili hajdina kaša kao prilog

Priprema:

Odvojite listove kelja i deblje dijelove listova stanjite kao i kod zelja za pripremu obične sarme. Listove poširajte u kipućoj ili vrućoj vodi. Vrstu mesa koju ste sami odabrali sameljite, a dodatak, umjesto riže (pšenica ili kaša), prokuhajte kao i kod pravljenja sarme. U meso možete dodati i pirjane vrganje. Ovisno o vrsti mesa dodajte začine po želji. Nakon toga smjesu zamotajte u sarmice koje možete pripremiti na dva načina:
Pripremite ih kao sarmu i na kraju dodaje malo rajčice i pirea i začinite
Sotirajte sarmice na malo maslaca, podlijte sa malo vrhnja i vrhnja za kuhanje, prokuhajte ih u tom vrhnju i servirajte uz prilog.

Kao prilog kuhar preporučuje restani krumpir, žgance, palentu ili hajdinu kašu

Sarmice možete umjesto mesa puniti i sa povrćem. Odaberite povrće po želji koje možete pomiješati sa žitaricama. Ovo je verzija idealna za vegane i vegetarijance.

Kuhar za vrijeme nakon blagdana preporučuje i kuhana jela poput kuhane kisele repe s kuhanim mesom (piletina, teletina, svinjetina, juneći ili goveđi rep).

Uživajte u laganim i zdravim obrocima, a do sljedećeg Zalogajčeka dobar tek svima! ☺

Podijeli