Zamjenik župana Robert Vugrin u Šemovcu na obljetnici glasovite bitke

Zamjenik župana Robert Vugrin u Šemovcu na obljetnici glasovite bitke

3
0
Podijeli

Već tradicionalno  u organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki kod spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu održana je komemorativna svečanost u povodu 74. obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja grada Ludbrega

Uz izaslanstva općine Trnovec Bartolovečki, Općine Martijanec, Grada Ludbrega te udruga i saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske i Varaždinske županije u ime Varaždinske županije svijeću je zapalio i počast odao zamjenik župana Robert Vugrin koji se i obratio okupljenim sudionicima komemorativne svečanosti.

Danas je opet prigoda da ljude podsjetimo što se ovdje dogodilo prije 74 godine, da su borci udarne brigade „Braće Radić“ izvojevali jednu od odlučujućih pobjeda u oslobođenju Ludbrega. Bilo je 76 poginulih i 30-ak ranjenih. I danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam. Antifašizam je civilizacijska tekovina te koristim priliku da se zahvalim Zajednici udruga antifašista što čuvaju uspomenu na pozitivne i slavne datume naše povijesti – istaknuo je zamjenik župana Vugrin te dodao da je antifašizam temelj suvremene Europe, ali i Republike Hrvatske.

Nakon zamjenik župana prisutnima se obratio i Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin koji je naglasio kako je odgovornost i obaveza sačuvati sjećanje na šemovečke žrtve.

Antifašizam i demokracija u Hrvatskoj danas su u opasnosti zbog ogromnog utjecaja ekstremne desnice i svega onoga što rade da bi se falsificirala povijest. Zato je važno svake godine biti u Šemovcu, odati počast svima koji su položili svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi kako bi sačuvali istinu o njihovim žrtvama – rekao je Habulin.

Podsjetimo kako Šemovečka bitka slovi  kao jedna od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. Spomenik žrtvama Šemovečke bitke izgrađeni je 1973. godine.

U programu obilježavanja 74. obljetnice Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca.

Podijeli