Župan sa suradnicima darivao krv, a u Županijskoj palači priređen prijem za...

Župan sa suradnicima darivao krv, a u Županijskoj palači priređen prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

Podijeli

I ove godine povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava svake godine 25. listopada, župan Varaždinske županije Radimir Čačić darivao je krv. U tom humanom činu pridružili su mu se njegov zamjenik Robert Vugrin te predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin Zlatko Koračević

Župan Čačić tom je prilikom rekao kako se darivanju krvi uvijek rado odazove.

–  Od sljedeće godine nažalost to više neću moći, odnosno neće mi dopustiti iako tvrde da je s mojom krvi sve u redu i da imam dobar tlak, no poslije 70. godine više ne smijete davati krv. Opća bolnica Varaždin kad je u pitanju dobrovoljno darivanje krvi odlično stoji i to samo pokazuje razinu društvene svijesti ljudi ovdje na Sjeveru i u našoj Varaždinskoj županiji koja je u samom vrhu Hrvatske jer imamo izvanredno organiziran sustav i više od 12 tisuća doza krvi na godišnjoj razini.- rekao je župan Čačić.

Voditeljica odjela za transfuziologiju dr. Gordana Jaklin pohvalila je žitelje Varaždinske županije koji su odlični darivatelji te je tom prigodom podsjetila da jednom dozom darivane krvi možemo spasiti najmanje tri života.

Upravo zahvaljujući našim darivateljima mi imamo uvijek dovoljne zalihe krvi u svim krvnim grupama, a imati dovoljne zalihe sigurne krvi sigurno je jedna od velikih garancija učinkovitosti našeg zdravstvenog sustava – naglasila je dr. Jaklin. Od više od 12 tisuća godišnjih doza koliko se prikupi na Odjelu transfuzije u OB Varaždin, napravi se od 28 do 30 tisuća doza pripravaka.
– Veliki dio krvnih priprava ostaje u Općoj bolnici Varaždin, ali isto tako jedan veliki dio, gotovo 40 posto tih pripravaka, šalje se u druge ustanove, jer smo mi u mreži opskrbe hrvatskih bolnica. Jedan dio obavezno šalje u čakovečku bolnicu, što nam je ugovorna obveza. Isto tako, nedostaje li krvi u drugim ustanovama, ako imamo dovoljne količine šaljemo krvne pripravke i u druge ustanove, posebno u ljetnim mjesecima, kad ih dosta često šaljemo u KBC Rijeka i KBC Split, a  prema potrebi opskrbljujemo i neke zagrebačke klinike – istaknula je dr. Jaklin.

Nakon što su županijski dužnosnici darivali krv, u Županijskoj palači priređeni je prijem za dobrovoljne  darivatelje krvi, njih četrnaest,a neki su od njih krv darivali i preko 100 puta, a Ivan Gotal iz GDCK Varaždin kao i Branko Jagodić iz GDCK Ludbreg krv su dali 125 puta. Obojica su izrazili zadovoljstvo što sudjeluju u ovako plemenitome činu te su istaknuli kako im je drago ako time mogu nekome pomoći ili spasiti život.

Dobrovoljnim darivateljima se zahvalio zamjenik župana Robert Vugrin koji je naglasio kako darivatelji predstavljaju svojevrsni moralni uzor našega društva.

Danas se zahvaljujemo dobrim i plemenitim ljudima koji daruju vrijednu tekućinu, i za to ne primaju nikakvu naknadu. Koristim priliku da se zahvalim i ravnateljima Gradskih društava Crvenog križa kao i predsjednici Društva Crvenog Križa Varaždinske županije Raheli Blažević te ravnatelju Nebojši Buđanovcu na predanome radu i trudu u ovome humanitarnome društvu – rekao je zamjenik župana Vugrin te svim darivateljima čestitao njihov dan.

Podijeli