FOTO Gastronomska kulinarska tradicija “Koščičjak” na Odjelu prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever

Prati nas i na

Foto: Sveučilište Sjever

Edukacija studenata o gastronomskoj kulinarskoj tradiciji i baštini je ključna za očuvanje identiteta i odgovorno upravljanje resursima čime postaju čuvari tradicije, ali i inovatori.

Kako bi se sačuvao kulturni identitet u vidu gastronomske kulinarske tradicije i baštine, svoj doprinos daje i Sveučilište Sjever, odnosno Odjel Prehrambene tehnologije. Tom je prilikom iz kolegija Gastronomija i dijetetika nositeljice izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin-Trstenjak održano predavanje i radionica na temu “Specifičnost lokalne gastronomske tradicije – Koščičjak“ od strane Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelava “Hajdina“.

IMG-20250328-WA0037.jpg

Cilj rada udruge je očuvanje cjelokupne tradicijske kulture, danas gradskih naselja Kučana i Zbelave, koja je pod utjecajem urbanizacije gotovo u potpunosti pala u zaborav. – istaknula je tijekom predavanja predsjednica udruge Ruža Levatić (dipl. uč.).

Osim studenata na predavanju su bile predstavnice udruge, Pročelnik Odjela Prehrambene tehnologije izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj i nositeljica kolegija koja ističe važnost da studenti nauče o specifičnostima lokalne gastronomske tradicije.

IMG_20250328_160611713.jpg

Jedan od istaknutih njihovih projekata je i projekt “Koščičjak“. Radi se o autohtonom jelu kučanskoga i zbelavskoga kraja otrgnuto zubu vremena. Recepturu su preuzeli od šest kućanskih obitelji koje su vještinu njegova pripremanja zadržale unutar svojih obiteljskih običaja. Jelo se radi od heljde – Varaždinska heljda – s oranica Varaždinske Županije. Receptura je: “od hajdinskog brašna zamijesi se tijesto kao za štrukle, naravno crne je boje; napravi se nadjev od dinstanog luka i hajdine kaše u koju se dodaju mljevene koštice bundeve i mirodije; sve se još dobro začini crnim uljem“.

Kako bi se što bolje studenti pripremili za radionicu, prezentirali su seminar (studentica Marija Magdalena Babić) – Heljda kao zaboravljena pseudožitarica. Važno je da se studenti upoznaju kako pripremati tradicionalna jela, koristeći autentične tehnike i namirnice čime se vodi nositeljica kolegija.

IMG-20250328-WA0024.jpg

Prema navedenoj recepturi studenti su aktivno i uspješno uz pomoć članica udruge u Laboratoriju za senzoriku (voditeljice Dr.sc. Ivane Dodlek Šarkanj) sudjelovali u izradi „Koščičjaka“. Na kraju su „ocijenili“ (isprobali) senzorska svojstva (okus, miris, boju…) “Koščičjaka“.

Organizacijom ovih predavanja i radionice vezanih za edukaciju studenata-budućih prehrambenih tehnologa o gastronomskoj, kulinarskoj tradiciji i baštini, kao i proizvodnji lokalnih proizvoda i očuvanju biodiverziteta u proizvodnji hrane važan je korak u očuvanju kulturnog identiteta sa specifičnostima lokalne gastronomske tradicije. – zaključuju predsjednica udruge Levatić (dipl. uč.) i nositeljica kolegija izv.prof.dr.sc. Uršulin-Trstenjak.

VV / varazdinske-vijesti.hr

Od ljetnih praznika u varaždinskom kraju do svjetskih festivala – Maja Prettner s filmom na ZagrebDoxu!
Dokumentarni film 'Svećenica' redateljice Maje Prettner bit će prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom...
Saša Hiršzon je novi predsjednik Stručnog odbora Hrvatskog teniskog saveza
Skupština Hrvatskog teniskog saveza održala je u Zagrebu redovno zasjedanje,...
Položen kamen temeljac: Počela gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo
Jučer je položen kamen temeljac za novu zgradu Zavoda za...
Na Prvoj gimnaziji Varaždin predstavljen projekt “Grafiti su umjetnost, ne vandalizam”
Projekt "Grafiti su umjetnost, ne vandalizam", u suradnji s Ministarstvom...