Učenici Gospodarske škole pripremili slasna jela od zaštićenih proizvoda Varaždinske županije

Prati nas i na

Sarma od varaždinskog zelja, štrukli s kiselim i svježim zeljem, kiflice od bučinih koštica – samo su dio jela koja su u sklopu gastronomske manifestacije “Bez zelja nema veselja” pripremili učenici Gospodarske škole Varaždin sa svojim profesorima.

Ovo tradicionalno događanje, koje već 11. godinu zaredom organiziraju Gospodarska škola Varaždin, Županijski savez poljoprivrednih udruga i PPP Cafuk posvećeno je promociji kulinarske baštine Varaždinske županije kroz pripremu jela od zaštićenih proizvoda.

gospodarska_skola_varazdin_-_bez_zelja_nema_veselja_07032025_1.jpg

– Učenici Gospodarske škole, uz stručno mentorstvo svojih nastavnika, pripremili su raznovrsna jela koristeći Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i druge visokokvalitetne lokalne namirnice. Na taj način, osim što naglašavamo važnost očuvanja tradicijskih recepata i korištenja namirnica u suvremenoj gastronomiji, pružamo i podršku mladim kuharima u njihovom profesionalnom razvoju – naglasila je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr.sc. Jasminka Kelemen.

gospodarska_skola_varazdin_-_bez_zelja_nema_veselja_07032025_4.jpg

Manifestacija se u Gospodarskoj školi počela održavati upravo na poticaj predsjednice Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marije Cafuk, čuvarice sjemena Varaždinskog zelja.

gospodarska_skola_varazdin_-_bez_zelja_nema_veselja_07032025_8.jpg

– Sva jela koja su nam učenici škole pripremili, pripremljena su od namirnica koja su izrasla na našim poljima. Na taj način učenici se upoznaju s našim autohtonim, zaštićenim proizvodima, njihovom pripremom i to je samo jedan od načina da te namirnice otrgnemo od zaborava i sačuvamo za buduće generacije – rekla je Marija Cafuk, dodavši da Savez, osim dobre suradnje s Gospodarskom školom, njeguje i dobru suradnju s vrtićima diljem županije kako bi djeca od najranije dobi bila upoznata sa zaštićenim proizvodima Varaždinske županije.

gospodarska_skola_varazdin_-_bez_zelja_nema_veselja_07032025_13.jpg

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek istaknuo je da je poljoprivreda iznimno bitna za razvoj Varaždinske županije, a ovakve manifestacije imaju za cilj promovirati zaštićene proizvode.

gospodarska_skola_varazdin_-_bez_zelja_nema_veselja_07032025_15.jpg

– Da bi jedan proizvod “živio”, osim što ga je potrebno proizvesti, treba ga znati i pripremiti te promovirati na tržištu. Mislim da nema boljeg načina nego ući u škole kao što je Gospodarska škola koja školuje i odgaja buduće generacije, čuvare naših zaštićenih autohtonih proizvoda, koji će ih u budućnosti pripremati u nekom novom ruhu i nuditi krajnjem potrošaču. Mnogi poznati kuhari koji danas rade u eminentnim restoranima i hotelima diljem Varaždinske županije, ali i šire bili su učenici ove škole. Zahvaljujući znanju i vještinama koje su ovdje stekli o kulinarstvu, ali i našim zaštićenim proizvodima oni danas u svojoj ponudi nude i jela pripremljena s našim tradicionalnim proizvodima i to je jedini način da ti proizvodi i dalje “žive” u našem okruženju – zaključio je Vincek.

VV/varazdinske-vijesti.hr

Učenici Gospodarske škole pripremili slasna jela od zaštićenih proizvoda Varaždinske županije
Sarma od varaždinskog zelja, štrukli s kiselim i svježim zeljem,...
Sutra u Varaždinu gostuje Istra, ovo su posebne upute za sve navijače
U subotu, 8. ožujka s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu...
Tragedija u Kuršancu
Uzrok požara zapaljenje otpada u plastičnoj kanti
Kako smo jutros izvijestili, jučer 6. ožujka oko 22:30 sati...
Održana redovna godišnja skupština Nogometnog kluba Polet iz Cestice
Održana je 50. godišnja redovna izvještajna sjednica Skupštine Nogometnog kluba...